четвртак, 22. септембар 2011.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ СА КОСМЕТА:НАПРАВЉЕНА ОБИЛАЗНИЦА ОКО ЈАРИЊА


Надомак административног прелаза Јариње механизација читаве ноћи радила на изградњи новог пута, којим ће пешаци и возила заобићи пункт и базу Кфора. Јучерашњи дан на Космету обележила два инцидента.
Иако је Кфор уклонио жице и са административног прелаза Јариње, барикаде и даље блокирају саобраћај. Ипак, возила и пешаци прелазе, али не преко административног прелаза, већ преко новог пута који се градио читаве ноћи, јавља репортер РТС-а.
Пут поред Јариња
На тај начин, Срби са обе стране прелаза ће у потпуности заобићи пункт и базу Кфора.  Преко тог прелаза није прешао ниједан пешак откад су војници уклонили бодљикаву жицу.
Током ноћи грађани су се смењивали на барикадама које су постављене на свим важнијим путевима на северу Покрајине.
На царинском терминалу у јужном делу Косовске Митровице синоћ је ухапшено тринаест возача камиона предузећа "Еурокоп" из Рашке.
Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је јутрос да је возаче привела погранична полиција због илегалног уласка на Косово, али и због сумње да су учествовали у постављању барикада.
Хоти је у изјави Танјугу рекао да је постојала сумња да су овим камионима минулих дана на северу Косова блокирани путеви, али да је истрагом утврђено да се не ради о камионима са којима су постављане барикаде.
"Двадесетак камиона било је предмет истраге. Утврђено је да су возачи 13 камиона ушли илегално на Косово. Седморица су у притвору у Липљану, а по тројица у Подујеву и Вучитрну," рекао је Хоти.
Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је синоћ да је возачима одређена мера задржавања од 48 сати.
Директор рударско-хемијског комбината "Трепча" Јован Димкић изјавио је да су ухапшени возачи предузећа из Рашке, који за потребе "Трепче" извозе концентрат за Швајцарску.
Начелник Косовско-митровичког округа Раденко Недељковић изјавио је на конференцији за новинаре да је у питању демонстрација силе и наставак "психолошког рата" против српске заједнице на северу Косова.
Током послеподнева, група присталица покрета "Самоопредељење" је на путу Приштина–Подујево преврнула камион који је на Косово превозио робу из Централне Србије, демонстрирајући на тај начин противљење због обнављања увоза робе српских предузећа.
Од прошлог петка косовске власти дозвољавају увоз робе из Централне Србије, примењујући договор о царинским печатима постигнутим са Београдом.
ЈАВЉА:РТС

Нема коментара:

Постави коментар