понедељак, 19. септембар 2011.

Срби настављају блокаду севера

Ноћ на Косову протекла је мирно. Срби на северу наставили су да блокирају и надгледају све важније путне правце који воде ка административним прелазима.


На северу кажу да од тоталних блокада путева неће се одустати док се са прелаза не повуку албански цариници и полицајци. КФОР ојачао блокаде на прелазима.


Због блокада на северу Косова се осећа све већа несташица животних намирница, а велике тешкоће изазива несташица горива, због чега је редукован саобраћај и драстично је поскупео такси превоз.
10.20 - На маргинама скупштине УН у Њујорку, могућ сусрет косовског премијера Хашима Тачија и председника Србије Бориса Тадића, преноси приштински дневник "Зери"."Да би имали миран амбијент за уклањање барикада без последица треба да постоји споразум између страна. Тај споразум има шансе да буде постигнут у Њујорку,", пише "Зери".


10.00 - Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи изјавио да уклањање барикада на путевима који воде ка прелазима 1 и 31 на северу није у надлежности косовских институција.


"Што се тиче барикада понављам да је то у надлежности Кфора и Еулекса", рекао је Реџепи ТВ станици “Топ Ченел” у Тирани.


"Али, ако се тражи и учешће наше полиције, нема проблема. Ради се о споредним путевима за снабдевање али ако то представља проблем за Кфор, барикаде ће бити уклоњене", казао је Реџепи.


Приштински медији наводе да Кфор и Еулекс "прећуткују" изјаве министра унутрашњих послова Косова о одговорности за уклањање барикада које су поставили локални Срби на северу Косова.


09.30 - Кфор је јутрос покушао да у селу Јагњеница на територији општине Зубин Поток контролише саобраћај и успостави контролни пункт на путу Звечана и Зубиног Потока. Србии су се брзо потом окупили и блокирали Кфор. Срби су поставили камион натоварен грађом и тако блокирали немачке војнике, који су се повукли на пут који води према албанском селу Чабра. Срби пропуштају саобраћај и мотре на јединице Кфора како не би поново покушале да успоставе контролни пункт.


09.00 - Припадници КФОР-а од јутрос детаљно контролишу све путнике и аутомобиле који се од Косовске Митровице крећу према Зубином Потоку. Они су поставили контролни пункт на путу којим се скреће за албанско село Чабра, где се од јутрос окупио и велики број Срба.


08.00 - Као пише Политика Влада Србије на телефонској седници одлузчила одлучила је да север Косова врати у порески систем земље, да се укине Уредба која се односи на царински поступак преко контролних пунктова и да се почне поновна наплата ПДВ.


Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима, рекао је за "Политику" да суштина поновног увођења ПДВ-ауправо доказивање да "север није у рукама криминалаца".

Нема коментара:

Постави коментар