уторак, 26. јул 2011.

Космет: Срби ноће на барикадама

Ситуација у Лепосавићу је мирна, али се Срби, који су од синоћ на делу пута ка административном прелазу Јариње поставили барикаде, не разилазе решени да остану целе ноћи и дежурају како би спречили евентуалне нове покрете терориста косовске полиције. "Остаћемо овде и током ноћи, а ујутро нас очекује, надам се, договор о прекомпозицији правила за нормално функционисање административних прелаза на северу", изјавио је шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић.



"Предстоји тешка ноћ и некоме може пасти на памет да поново јединице РОСУ крену ка северу", упозорио је Стефановић.

Локални Срби су на неколико места поставили блокаде и на путу Рибариће - Косовска Митровица према административном прелазу Брњак, на којем се налазе припадници косовске и Еулекс полиције који контролишу саобраћај. У непосредној близини стационарани су и војници Кфор-а, који су ту били и раније.


Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи је за приштинске медије изјавио да тзв "Полиција Косова и припадници Царине Косова раде на тим прелазима и остварују реципроцитет у трговинским односима са Србијом".

Стефановић: Договор; Приштина: Нема договора

Борислав Стефановић је на Јарињу изјавио да се договорио с командантом Кфора Ерхардом Билером да се на тај прелаз на административној линији са Србијом, као и на прелаз Брњак, врате припадници косовске полиције српске националности. Они су радили на њима пре него што је косовска јединица РОСУ покушала да преузме прелазе.

Договор ће бити извршен до сутра ујутру, рекао је Стефановић.

Званичници тзв. Владе у Приштини међутим указују да нема никаквог договора о повлачењу Полиције Косова са тих прелаза.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да су људи узнемирени због последњих дешавања у тој општини и да ће остати на блокадама до јутра, али и наредних дана.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић каже да је најважније је да је мирно, и да је пред грађанима Српске покраине мирнија ноћ него што је била претходна.

Он је рекао да је потребно бити опрезан, јер се из вечерашњих изјава косовских званичника види да су они и даље спремни на провокације и једностране потезе.

Богдановић је изразио саучешће породици настрадалог косовског терористе.


Нема коментара:

Постави коментар