субота, 26. новембар 2011.

Драгиша Миловић: Ако треба, умрећемо на барикадама

ЗВЕЧАН – Изјава генерала Древса да ће Приштина изгубити стрпљење забрињава. Сви ми који живимо овде очекујемо да ће генерал заштити све оне којима је нарушена безбедност, угрожен живот и имовина. Још једном се, нажалост, показује оно на шта смо више пута указивали и скретали пажњу, да Кфор излази из оквира свог мандата. Мандат мисије Кфора је да заштити све који живе на КиМ. Ми очекујемо да се Кфор врати свом мандату, каже у интервјуу за „Правду“ Драгиша Миловић, председник општине Звечан.
Према његовом мишљењу, изјава генерала Древса показује да он размишља само о томе шта Приштина каже, а не и шта други кажу.
- На КиМ не живе само Албанци. Требало би да генерал поведе рачуна о свима који живе на КиМ. Забрињавајуће је то што још нема никаквих резултата истраге поводом убистава и рањавања више Срба. Генерала и представнике међународне заједнице не забрињава што је од 1999. године убијено преко 1.000 Срба, а да ниједан починилац није откривен, о томе треба причати – тврди Миловић.
Свакодневица на северу КиМ је све тежа?

- Оно што нам додатно угрожава ситуацију и може угрозити безбедност јесте несташица струје и покушај Приштине да и електричну енергију искористи у политичке сврхе. Дакле, могућност да нам из правца Ниша, паралелним везама преко Обилића, дође струја до севера Албанци не дозвољавају, без обзира што то не угрожава њихов систем напајања електричном енергијом. Једноставно, они то не желе. Ово је прилика да званични Београд, пошто је електросистем јединствена мрежа, на неки начин нађе могућност да Албанце примора да дају струју становништву. Мислим да најаве ускраћивања воде из језера Газиводе, као противмера, није добра идеја. Свакако очекујемо да се у што краћем року нађе решење, јер ће нам у супротном ова зима бити изузетно тешка.
Премијер Мирко Цветковић каже да Влада Србије пуним капацитетом, и финансијски и на сваки други начин, помаже грађанима КиМ?
- Стање на терену је нешто друго. За мандата ове Владе, на чијем је челу Цветковић, који, узгред буди речено, као премијер није ни једном посетио КиМ, општине се укидају, људи остају без посла, нема нових инвестиција, нема отварања нових радних места, на терену је то реалност, и он то као премијер треба да зна, а да на делу на терену, јужно и северно од Ибра, покаже резултате те помоћи. Остало је још да се оствари претња шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића да ће нам укинути плате.
Најављене декларације о КиМ нема?
- То само говори колико се ова власт интересује за КиМ и за нас који живимо овде. Декларација се није нашла на Скупштини, јер владајућа већина не може да се сложи. Имамо једног назови лидера у владајућој коалицији, Вука Драшковића, који прича о прихватању Ахтисаријевог плана и да се треба одрећи КиМ, што није у складу не само са Резолуцијом 1244, већ ни са Уставом РС. Дакле, једна власт која жели да се по сваку цену одржи до краја мандата, вероватно очекујући кандидатуру као покриће да кажу да су успели да овом народу донесу неко добро. Од кандидатуре се, ако је и буде, не живи, а поред нас који живимо потпуно обесправљени и без слободе, у читавој држави се тешко живи.
Косово и Метохија су још незаобилазни „фолклор“ политичких калкулација?
- Не само у политичке сврхе, премијер Цветковић би требало да се запита како се на  седницама  Владе телефоном дају неке сагласности о споразуму које Борко Стефановић наводно постиже са Приштином и да јавно каже који су то министри били против одлука и споразума постигнутих у текућем дијалогу Београда и Приштине. Премијер те споразуме треба да достави републичком парламенту, како би се отклонио утисак да се нешто ради у тајности и да се на телефонским седницама Владе прегласавањем министара доносе одлуке које очигледно штете нама који живимо на КиМ.
Да ли долазак зиме додатно угрожава барикаде?
- За сада нема потешкоћа у снабдевању и кретању, али је сасвим извесно да ће их са првим кишама и снегом бити, и када је снабдевање основним животним намирницама у питању и у транспорту наших пацијената и болесника, који иду на лечење у централну Србију. Узимајући у обзир изјаве команданта Кфора генерала Древса, покушаје насилног уклањања барикада, несташице електричне енергије и претње из Приштине, очекује нас изузетно тешка зима.
Да ли они који желе да се барикаде уклоне управо рачунају на хладне дане, да ће народ сам одустати?
- Оно што сви видимо јесте да је народ решен да истраје и упоран. Заиста је задивљујућа њихова мирна борба, која је ушла у пети месец. Овај народ има право да се бори да остане део државе Србије и да не дозволи да му ико одузима и преименује држављанство и документа.
Снежана Симић

Да останемо оно што јесмо

Каква је будућност Срба на северу КиМ?
- Ипак, треба да бити оптимисти. Живимо на својој земљи, никога не угрожавамо, ова слога и јединство народа, који је решен да остане део државе Србије, дају нам снагу да издржимо у мирној и демократској борби. Нико нам не може ускратити право да се на тај начин боримо, да останемо оно што јесмо – део државе Србије.

Нема коментара:

Постави коментар