уторак, 2. август 2011.

Приштина неће преговоре, прети силом северу Косова

КОСОВСКА ВЛАСТ ОДБИЈА ДИЈАЛОГ

02. 08. 2011.
Приштина више не жели да преговара са Србијом, а једини циљ који има је да што пре заузму север Косова. С тим циљем, шеф преговарачког тима Приштине Едита Тахири оптужила је Борка Стефановића да је „један од високих српских званичника умешаних у паљење прелаза Јариње“.



У прилог чињеници да приштинска власт жели што пре да заузме институције на северу, говори и то да се пре акција нису консултовали са Кфором и Еулексом, а да је једини упознат да плановима амбасадор САД у Приштини Кристофер Дел.


Тахири каже да Влада Косова још није одлучила да ли ће званично затражити од ЕУ искључење из дијалога главног београдског преговарача Борислава Стефановића.
- Српски званичници који илегално бораве на Косову и учествују у насиљу не могу бити преговарачи у дијалогу - каже Тахири.


Јуче је одржана и седница Савета за безбедност Косова који је оценио да су све активности које је Влада Косова предузела поводом дешавања на северу легитимне и у складу са косовским уставом и законима.


У закључцима са састанка се наводи да Савет захтева од свих безбедносних агенција да уско координирају активности како би се обезбедило пуно остваривање реда и закона на целој територији Косова.


Душан Јањић, директор Института за етничке односе, каже за „Блиц” да је изјава Едите Тахири очекивана врста политичког притиска којом се жели стећи преговарачка предност.


- Власти из Београда није требало да шаљу Стефановића на Косово да преговара са Кфором. Он је у Бриселу разговарао о техничким питањима, а одласком у покрајину добио је политичка овлашћења. Уколико се врати за преговарачки сто, српска страна ће бар у почетној фази разговора бити хендикепирана - сматра Јањић, и додаје да „тим који губи треба мењати”.


Представници Владе Србије Борислав Стефановић и Горан Богдановић састали су се јуче касно после подне у Рашки са посредником ЕУ у дијалогу Робертом Купером, како би се договорили о изласку из кризе.


Грађани севера Косова, како је изјавио Стефановић, заслужују „све похвале и сву подршку“ и истакао да је народ Србије заиста уз њих.


„Сви дишемо као један јер хоћемо на миран начин да решимо ову кризу. Решавањем кризе моћи ћемо да решимо косовски проблем, ово је предуслов, зато што је неко помислио да заузимањем прелаза крене у покушај мењања етничке структуре“, истакао је Стефановић.


Лекови
Министарство здравља Србије данас ће испоручити потребне количине лекова како би се помогло оболелима на Косову, рекао је министар Зоран Станковић.
„У договору са Светском здравственом организацијом, испоручићемо потребне количине лекова и других супстанци и очекујем да ту неће бити неких већих проблема“, рекао је Станковић.


Срби поправили струју Албанцима
Срби запослени у „Електрокосмету“ јуче су поправили електроинсталације у Албанском селу Чабра надомак Зубиног Потока, после чега су мештани поново добили струју.
Невреме које се прексиноћ догодило на северу Косова покидало је електичне каблове у селу, после чега су мештани послали захтев „Електрокосмету“. Надлежни су одмах послали екипу која је поправила електричне каблове.
На барикадама је и јуче било напето. Војници Кфора смењивали су се на стражама, а окупљени Срби се сналазе играјући фудбал.
На главној барикади у месту Зупче мештани су донели разглас са којег пуштају музику, а уколико дође до било какве интервенције, монаси из манастира Дубоки Поток читаће молитву. Парохијски свештеник у Зубином Потоку, протојереј Милан Кевкић је са свештенством и монаштвом већ данима на барикади у селу Зупче. Он каже за „Блиц“ да су они ту јер црква на КиМ дели судбину свог народа. Јуче се одржали и молитву на барикадама.
- Молимо се да Бог свима подари љубав и мир. Ова молитва је и за војнике Кфора као позив да се цела ситуација заврши на богоугодан начин - каже протојереј.
Иначе, два камиона Црвеног крста натоварена робом, намирницама и осталим потрепштинама за житеље северног дела Косова пропуштена су јуче преко пункта Јариње.

Нема коментара:

Постави коментар