среда, 21. децембар 2011.

Роми тукли моткама


ЛЕСКОВАЦ – Полиција је привела шест и ухапсила двојицу Рома који су, као део групе од тридесетак особа ромске националности, прошле суботе моткама и каменицама напали четворицу житеља лесковачког насеља Хисар, а тројицу тешко повредили, док је четврти успео да побегне.
Према званичном саопштењу портпарола лесковачке Полицијске управе Бобана Здравковића, тридесетак млађих Рома насрнуло је, уз увреде на националној основи, на тројицу младих Срба који су се враћали из града. У овом сукобу повређени су младићи Д. С. (27), А. Ђ. (21), Д. К. (24), док је четврти А. Ј. (24) успео да утекне насилницима на почетку сукоба.
- Саслушали смо тридесетак учесника у овом инциденту, а шесторицу њих задржали у полицијском притвору од 48 сати. Сви они ће после полицијског притвора бити изведени уз кривичну пријаву пред истражног судију Основног суда у Лесковцу – нагласио је Бобан Здравковић испред лесковачке Полицијске управе.

Градски већник Ашим Саитовић, координатор за ромска питања у локалној самоуправи Лесковца, замолио је житеље месне заједнице Хисар да се уздрже од реваншизма, а правосудне органе града да до детаља испитају овај случај.
- Више нисам сигуран за своју личну безбедност, безбедност моје девојке и моје браће. Они су нас тукли тако дивљачки да ни сам не знам колико су ми удараца палицом задали – рекао је најтеже повређени Д. С, иначе професор у овдашњој средњој школи.
Према нашим незваничним сазнањима, у лесковачкој месној заједници „Марко Црни“, у насељу Подворце, током ове године било је више насртаја на ученике из суседне школе, чак и на случајне пролазнике на овдашњем Тргу народних хероја, на којем се углавном окупљају незапослени Роми. На тргу и данас стоји графит који упозорава да се налазите „на њиховој територији“.
Аутор овог графита код месне заједнице ни данас није познат лесковачкој полицији, нити су га уклониле надлежне комуналне службе.
Т. С.

Угрожени државни службеници

У три лесковачка ромска насеља, у којима живи неколико хиљада Рома, представници званичних органа, пре свега комуналци и електричари, нису безбедни и зато нерадо улазе да би наплатили рачуне, а у близини тих насеља, на објектима чији су власници Срби, могу се видети истакнуте поруке „кућа на продају“, али заинтересованих купаца нема.
преузето са сајта:Дневне новине правда

Нема коментара:

Постави коментар